CARSIE BLANTON – LOVE & RAGE

Artiest info
Website
facebook
Label: So Ferocious Records

Liefde en woede zijn twee emoties die misschien wel veel korter bij elkaar liggen dan de meesten onder ons kunnen of willen vermoeden. We weten uit ervaring wel dat die persoon waar je het meest van houdt af en toe ook het bloed onder je nagels kan uithalen, maar dat wordt nadien al snel met de mantel der liefde bedekt. Of dit ook de gedachtengang was toen de 35-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Carsie Blanton een titel zocht voor haar nieuwste album is ons niet bekend maar dat die zevende plaat uit haar muzikale loopbaan “Love & Rage” heet weten we wel met zekerheid.

De elf folk-, pop- en Americana-liedjes op dat album zijn zowel verhalen over de liefde als over de woede en wreedheden in ons dagelijkse leven en in de geschiedenis van de mensen die deze aardbol bewoonden vooraleer wij er deel van uitmaakten. Zo gaat het op de eerste video te beluisteren nummer “Shit List” over de historische strijders tegen anti-fascisme en zien we op de video o.a. de leider van de ‘Black Panther Party’ die strijdt tegen racisme en Amerikaanse en Britse soldaten die hun overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog vieren. Daarnaast zijn er beelden te zien van de overgave van de Nazi’s aan de Russen in Stalingrad in 1943, de ‘Bevrijding van Rome’ in 1944 en de charismatische guerillaleider Che Guevara die op de Amerikaanse televisie in 1964 praat over de revolutie van 1959 in Cuba.

Carsie Blanton zegt zelf voor haar songschrijverswerk voornamelijk beïnvloed te zijn geweest door Nina Simone en John Prine die beiden ook bekend staan als verhalende singer-songwriters over maatschappijrelevante zaken. Bij de instrumentalisten die haar bij de opname van “Love & Rage” hebben geholpen zien we enkele bekende namen opduiken zoals bassist en co-componist Joe Plowman, gitarist en albumproducer Tyler Chester, keyboardsspeler Patrick Firth en enkele drummers waaronder Jay Bellerose en Griffin Goldsmith die muziekliefhebbers misschien wel kennen van zijn groep ‘Dawes’.

Haar maatschappijkritische songteksten als advocaat van de minderbedeelden en onderdrukten duiken op in meerdere tracks op deze plaat zoals o.a. in “Down In The Streets”, “Shit List”, single “Be Good” (zie 2e video), “Be So Bad” en “Sufferin Fools”. De loepzuivere stem van Carsie Blanton siert elk nummer op “Love & Rage” en de orkestratie bij de rootsy folk- en Americana-songs is bijwijlen subliem en hemels mooi. Soms klinken de nummers zoals bij de in Norah Jones-stijl gebrachte liefdesliedjes “All My Love”, “So Long New Orleans”, “Ain’t No Sin” en “Mercy” heel ingetogen en beklijvend, terwijl andere songs eerder vrolijk en uitbundig overkomen zoals bij “Party At The End Of The Worlds”, “Down In The Streets” en “Can’t Wait To Break Your Heart”.

Hoewel we niet zo goed op de hoogte waren van haar eerdere werk - haar vorige cd “Buck Up” verscheen in 2019 - kunnen we hier toch concluderen dat dit nieuwe album van Carsie Blanton alles in zich heeft om een klassieker in dit genre te worden. De knappe mix van protestliedjes, aanklachten tegen allerlei onrechtvaardigheden in deze wereld en simpele maar o zo pure liefdesliedjes zorgt voor een zeer sfeervolle plaat die overigens op uitstekende wijze van zang en muziek werd voorzien.

(valsam)